Nyckelpigans Förskola

EN DAG PÅ NYCKELPIGAN 


Hela dagen är en mix av lek och lärande på förskolan. Varje moment är utformat för att främja barnens utveckling på olika områden. Målet är att skapa en stimulerande miljö som uppmuntrar kreativitet, samarbete och utforskning.


MORGONEN

Barnen som kommer tidigt på morgonen har en mjuk start av dagen. Vi läser, pusslar, leker eller spelar spel. Vid 07:30 serveras vi frukost till de barnen som har inte ätit frukost hemma. Under frukosten samtalar vi om vad vi vill göra under dagen.

Efter frukosten är barnen fria att välja vad de vill leka. Vi lägger stor vikt på att utgå ifrån barnens intresse och behov. Pedagogerna är där för att ta tillvara på de tillfällen till lärande och utveckling som dyker upp i den fria leken. 

Vi erbjuder bland annat skapande, sinnestränings material, klossar, spel, sensorisk material, matematik, språk, geografi, naturkunskap.  

Sen brukar vi dela upp barnen i mindre grupper för en mer strukturerad lek och lärande och för att skapa en lugn och trygg miljö. En del av barnen befinner sig ute medan de andra är inomhus. Några barn skapar i ateljén, andra leker ute på gården eller går på utflykt. Några andra arbetar med något projekt eller lyssnar på en saga

Alla barn får vara inomhus/utomhus enligt ett rullande schema.


Nyckelpigans förskola där barnen lär sig genom lek och lär och barnteater

LUNCH

Mellan kl.11:00-11:30 äter vi lunch. Det är en fantastisk stund då vi sitter ner i lugn och ro, pratar med varandra, reflekterar över dagen, tränar bordsskick och turtagning. Vi kan ha samtal om matens smak, doft, färg och innehåll.


SOVSTUND / VILOSTUND 

Därefter har de yngre barnen sovstund ute i sina barnvagnar. De större barnen har vilostund (massage, sagostund, lyssna på avkopplande musik).

Barnen sover ute året runt under tak i sina egna barnvagnar. Att sova ute minskar risken för infektioner bland barnen, förbättrar sömnen och förbättrar hygien förhållandena vid sömn. Dessutom visar forskning att  koncentrationsförmågan förbättras och ökar tryggheten hos barnen som känner sina barnvagnar.  Barnen kommer alltid ha barnvakt av en pedagog. De kommer aldrig vara ensamma. 


EFTERMIDDAGEN

Fram till mellanmålet, de barn som inte sover, pysslar och leker.  De som sover börjar vakna så smått och får en lässtund. 

Mellan kl:14:00-15:00 beroende på arbetslag äter vi mellanmål och efter det går vi oftast ut. Utemiljön består av en förskolegård där det finns gungor, sandlåda, rutschkana, lekstuga och ett förråd med olika lekmaterial.

Vid kl.17:15 stänger Nyckelpigans förskola. 

Nyckelpigans förskola i Anderslöv Trelleborg. Lek och lär